Lintjärnen

Från Videnskaben Atlas
Hoppa till: navigering, sök

Lintjärnen är en sjö utanför Mora i Dalom. Detta träskliknande vattendrag tros ha gett Gävleproggarna Mora Träsk inspirationen till sitt namn, då inga andra sjöar i närheten är lika träskminnande, då varken den storslagna Siljan eller den mediokra Orsasjön kan ses som nå jävla träsk.

Hur som. Mora Träsk började som band med proggarna Leif Walter och Hans-Ove "Pricken" Smedlund i spetsen, spelandes Joe Hill-låtar. Lågstadieläraren Walter ville dock göra nåt för alla barn och sadlade om till en orkester för barn. Med skivor som Tigerjakten och CO och Klappa händerna och CO har de vunnit mången 3-8-årings hjärta. Det här visade sig vara värsta kassakon och nånstans här verkade måttet rågat för urproggaren Smedlund som lämnade skutan och vände Mammon ryggen. Walter sket väl i allt vad värderingar hette och fortsatte casha in.

Idag släpper de samma låtar i ny tappning nån gång om året och turnerar med en inhyrd gitarrist som mest står på scenen och låtsas spela med skivan som playback. Inte ens sången framförs live, utan Walter är bara lekledare och kan tros vara Sveriges bäst betalda sådan.

När ungarna tröttnat på Mora kommer en ny generation småttingar och tar över. Publiken har dock krympt i och med att ungar idag gillar Sean Banan och iPads bättre än löjlig musik, men tack och lov så finns det människor med lätta begåvningsnedsättningar som utgör en aldrig tröttnande publik. Kul för Walter. Inte lika kul för alla som jobbar inom LSS-boenden runtom i Svea.